Validering av yrkeskunskap - Kartläggning
Orienteringskurser
Flexibel kurs, 60 poäng
Validering
Har du skaffat dig kunskap genom exempelvis arbete, föreningsliv, studier eller att utöva ditt fritidsintresse?
Du kan då få din yrkeskompetens bedömd och formellt erkänd. Efter bedömningen får du ett intyg eller betyg på ditt kunnande samt vad du kan behöva komplettera din kompetens med för att fortare bli behörig till studier eller arbete.
Valideringen startar med att en studie- och yrkesvägledare kontaktar dig för en inledande kartläggning. Du kan förbereda dig genom att fundera på dessa frågor:
- Vad har du arbetat med?
- Vilka arbetsuppgifter hade du?
- Hur länge arbetade du där?
- Har du betyg eller intyg från någon utbildning?
- Genom arbete, har du gått någon utbildning eller fortbildning?
- Har du annan erfarenhet som du fått på din fritid?
Ta med så många dokument du kan hitta, exempelvis intyg från arbetsgivare, arbete och fortbildningar. Även om det kanske inte gäller det yrke som du vill validera.
När den inledande kartläggningen är klar görs en bedömning om valideringen kan gå vidare. Steg 2 blir en fördjupad kartläggning av yrkeslärare.
Yrkesläraren bedömer mer djupgående dina kunskaper. Det kan vara både praktiskt och teoretiskt. Om du uppfyller alla kunskapskraven i en kurs som ingår i en yrkesutbildning, kan ett betyg sättas. Alternativet är ett intyg som du också kan använda när du söker arbete. Av yrkesläraren får du veta vad du behöver komplettera med för om du vill fortsätta att utbilda dig.
Förkunskapskrav
-
Du har arbetat inom yrket minst 1 år
-
Att den inledande kartläggningen visar att kunnande finns
Ämnes-/kursplan
KGYORI11D100
Anmälningskod
VALIDERING
Skolform
Gymnasial utbildning
Extern länk
Antal Kursstarter: 1